Välkommen

Här hittar du information om klubben, om vad vi tränar och vad budo är. Kalmar är en Budoklubb som tränar traditionell Budo. Vi har Aikido, Iaido, Judo, Ju-jutsu och Karate på schemat. Klubben är en av landets äldsta och har funnits sedan 1965.

Börja träna hos oss och lär dig Budo, ett sätt att leva. Hoppas att du hittar det du söker, annars går det bra att skicka e-post till oss, du hittar kontaktuppgifter här.

Medlemsregister

Registrera gärna era uppgifter
(nya eller ändrade) till vårt medlemsregister nedan.

Gå in på rätt länk och följ instruktionerna som finns där.
Skicka in, sen är det klart.

Aikido

Iaido

Judo

Ju-jutsu

Karate

Allmänt om Aikido

Aikido – Den harmoniska kraftens väg
Aikido kommer från Japan, och är en mjuk och harmonisk kampkonst.
Aikido går ut på att använda motståndarens kraft emot honom själv. Därför kan även den lilla övervinna den stora med enkla medel.
Aikido grundades av Morihei Ueshiba, som av Aikidoutövare kallas för Osensei, som betyder stor lärare.

I Aikido finns det fem grundfasthållningar: Ikkyo, Nikyo, Sankyo, Yonkyo, Gokyo. De kallas med ett samlat ord Katame waza – fasthållningstekniker.
Sen finns det 5 kasttekniker (nage waza). De är: irimi nage, shiho nage, kote gaeshi, tenchi nage och kaiten nage. Samt 10 tillämpade tekniker (oyo waza). De är: kokyo nage, aiki nage, koshi nage, aiki otoshi, udekime nage, hiji kime osae, juji garami, ushiro kiri otoshi, sumi otoshi och kokyo ho.

Vad betyder Aikido?
Aikido skrivs med Kanji. Kanji är den gamla bildskriften från Asien. Aikido består av tre tecken: AI, KI och DO

AI
Det första ordet betyder ungefär Harmoni. Bilden föreställer en mun under ett tak – alla i huset talar som en mun. Man kan översätta det med Enighet.

KI
Ki betyder Energi. Tecknet föreställer ris och ångor – det kokande riset, en symbol för livsnödvändig näring.
DO
Ordet do betyder väg, som en livsuppgift, en sträcka som skall leda till instinkt och andlig klarhet . Tecknet visar ett huvud och ett hejdat steg.

AIKIDO läses ut ungefär: Vägen genom livsenergin till harmoni.

Vem kan träna Aikido?
Man behöver inte vara stor, stark eller snabb för att bygga upp en effektiv Aikido, men ingen av dessa egenskaper är heller nödvändigtvis en nackdel. Den som t.ex. är stark kan dock ha en nackdel om han förlitar sig för mycket på sin styrka. I detta avseende kan tjejer ofta ha en fördel. Tjejer kan träna Aikido tillsammans med killar på lika villkor.
De egenskaper som är viktigaste i Aikido är balans, koordination och tajming. Inte heller dessa egenskaper är nödvändiga för att börja träna. De utvecklas genom träningen. I princip kan alltså alla träna Aikido.

Man blir inte för gammal för att träna Aikido eller för att börja träna Aikido så länge man har en normal rörelseförmåga. Däremot kan det vara svårt att träna Aikido i egentlig mening om man är för ung, beroende på att koordination och koncentrationsförmågan ännu inte är tillräckligt utvecklad. Aikidoträning för barn blir därför lätt enbart en form av allmän budofostran.
För träning av Aikido inom den här klubben har vi därför en åldersgräns från och med 13 år.
Undantag kan göras i enskilda fall om det finns särskilda skäl.

Mer finns att läsa på Svenska Aikidoförbudets hemsida : http://aikido.budo.se/