Välkommen

Här hittar du information om klubben, om vad vi tränar och vad budo är. Kalmar är en Budoklubb som tränar traditionell Budo. Vi har Aikido, Iaido, Judo, Ju-jutsu och Karate på schemat. Klubben är en av landets äldsta och har funnits sedan 1965.

Börja träna hos oss och lär dig Budo, ett sätt att leva. Hoppas att du hittar det du söker, annars går det bra att skicka e-post till oss, du hittar kontaktuppgifter här.

Medlemsregister

Registrera gärna era uppgifter
(nya eller ändrade) till vårt medlemsregister nedan.

Gå in på rätt länk och följ instruktionerna som finns där.
Skicka in, sen är det klart.

Aikido

Iaido

Judo

Ju-jutsu

Karate

Hur tränar man Judo?

Inom judon finns det så många olika tekniker, kast och greppa att alla kan hitta något som passar oavsett storlek, vikt eller styrka. Judons tekniska språk är japanska och en del av namnen på olika tekniker eller andra termer är svåra att översätta. Detta har lett till att judons språk har blivit internationellt och innebär att judoutövare över hela världen kan förstå varandra när de befinner sig på judomattan.
Judons rötter finns alltså i jujitsun, men jujitsu är en självförsvarsteknik, judon är en sport. Judon utvecklades snabbt i Japan och på 1920-talet kom judon till Europa. 1956 kom judon till Sverige och Svenska Judoförbundet bildades 1961.

Den som tränar judo kallas för judoka, och dräkten man har på sig kallas för judogi. Träningslokalen heter dojo och tatami är mattan man tränar på. Judogin hålls ihop av ett bälte. Detta bälte finns i flera färger och berättar hur mycket man har tränat och hur mycket man kan.

Följande färger finns:

Vitt bälte – 6:e kyu (kyu betyder klass)
Gult bälte – 5:e kyu
Orange bälte – 4:e kyu
Grönt bälte – 3:e kyu
Blått bälte – 2:a kyu
Brunt bälte – 1:kyu

Efter de färgade bältena, efter 1:a kyu, kommer svarta bältet som finns i 10 olika grader och kallas dan.
Judon består av kast, fasthållningar, armlås och halslås. Sparkar och slag är inte tillåtna.
Stående mattkamp heter randori tachi waza och där använder man sig av mest av kast. Det finns olika typer av kast; höftkast, bensvep, handkast och offerkast. Sittande mattkamp kallas för randori ne-waza och där är det fasthållningar, armlås och halslås som används.

Det finns olika sätt att vinna en judomatch på. Man vinner genom att kasta ”ett perfekt kast” och på så sätt få högsta möjliga poäng, eller genom att hålla fast motståndaren i en fasthållning i 25 sekunder. Man kan även vinna genom att göra ett halslås eller armlås så att motståndaren ger upp.

Matchtiden i en judomatch variera:
ungdomar går 3 minuters matcher, juniorer 4 minuter.

Man tävlar i viktklasser som är oberoende av vilket bälte man har. Detta innebär att man kan förlora mot en judoka som är lägre graderad. Män och kvinnor tävlar i separata viktklasser.

DOJO REGLER

· Du ska alltid buga när du går in eller ut ur dojon. Du ska även hälsa på din träningskompis före och efter träning.

· Lämna aldrig dojon utan att meddela instruktören om orsaken.

· Du ska alltid vara koncentrerad på vad instruktören säger och visar.

· Du ska träna det instruktören visar.

· Du ska inte göra motstånd när din träningskompis ska öva in en teknik. Du ska hjälpa till att träna in tekniken så bra som möjligt.

· Du ska respektera din träningskompis signal om han/hon ger upp. släpp omedelbart greppet, så ingen skadar sig.

· Dina finger och tånaglar ska vara kortklippta och rena. Du ska även ha en ren och hel träningsdräkt, samt vara ren själv (skölj gärna av fötterna i duschen innan du går in i dojon).

· Du ska inte vara överlägsen mot din träningskompis om du är skickligare än honom/henne, hjälp honom/henne istället.

· Du ska aldrig prova någon svår teknik på någon som är mindre skicklig än du själv, och gör ingen teknik som du inte behärskar. På detta sätt undviks skador.

· Du ska aldrig lära ut eller demonstrera budo på annan plats än i dojon, och det ska ske under ordnade former med ansvarig instruktör.

ALLMÄNNA REGLER

· Tofflor
Skor skall tas av vid ingången till lokalen. Du skall alltid ha tofflor eller strumpor på dig i lokalen (omklädningsrum, toan, klubbrum o.s.v.), förutom på träningsmattan där du skall vara barfota.

· Klädsel
Alla som är graderade skall bära GI . Tjejer skall bära T-shirt eller liknande under GI. Träningsdräkten skall bäras korrekt.  Bär inga smycken under träningen. Det kan skada dig själv eller dina träningskamrater. Ej löstagbara öringar m.m. skall tejpas

· Övrigt
Ta alltid med dig dina värdesaker in i dojon. Lämna inte kvar dem i omklädningsrummet. Det är förbjudet att snusa och röka inom hela lokalen. Tuggummi är inte tillåtet under träning. Alkohol får ej förtäras i klubblokalen. Ingen dryck eller mat får tas in på mattan.

· Träningsregler
De som deltager i träningen måste ha betalt sina medlems- och träningsavgifter.

· Kom i god tid till träningen. Vid försenad ankomst invänta instruktörens klarsignal till att delta i träningen. Hälsa (buga) alltid när du går på eller lämnar mattan. Hälsa även mot din träningspartner vid träningens början (hajime) och slut (yame). Börjar aldrig träna förrän du har hört instruktören säger ”hajime” och du har hälsat mot din träningskamrat, så att ingen blir skadad. Det är mycket viktigt att sluta omedelbart när du hör instruktören säger ”mate”, en farligt situation kan ha uppstått.

· Gå aldrig av mattan under pågående träning utan att först ha sagt anledningen till instruktören. Ligg inte på mattan eller luta dig mot väggarna i dojon. Använd inte svordomar. Vapen (gummiknivar, påk o.s.v.) ska behandlas med respekt. Lek inte med vapen eller kasta dem. Var uppmärksam på det instruktören visar och säger.

· Du ska aldrig träna om du är sjuk eller skadad.