Välkommen

Här hittar du information om klubben, om vad vi tränar och vad budo är. Kalmar är en Budoklubb som tränar traditionell Budo. Vi har Aikido, Iaido, Judo, Ju-jutsu och Karate på schemat. Klubben är en av landets äldsta och har funnits sedan 1965.

Börja träna hos oss och lär dig Budo, ett sätt att leva. Hoppas att du hittar det du söker, annars går det bra att skicka e-post till oss, du hittar kontaktuppgifter här.

Medlemsregister

Registrera gärna era uppgifter
(nya eller ändrade) till vårt medlemsregister nedan.

Gå in på rätt länk och följ instruktionerna som finns där.
Skicka in, sen är det klart.

Aikido

Iaido

Judo

Ju-jutsu

Karate

Judons historia

Grundare
Judo skapade i slutet av 1800-talet i Japan, grundaren av denna ädla sport var Professor Jigoro Kano som ville skapa en form av idrott och motion som kunde tränas och utövas utan att man skadade sin partner, han tränade hos ett antal olika gamla Ju-Jutsu skolor och plockade därur de tekniker han ansåg vara lämpliga för de han ville skapa.
Ihop med sina första elever så började han forma det som senare skulle bli känt som Kodokan
Judo kom med i Olympiska spelen 1964, och utövas av miljoner människor över hela världen. Människor utövar Judo för att bli bäst i tävlingar, hålla sig i form, få självförtroende, och många andra skäl.

Som alla idrotter så har Judo strikta regler för tävling, och för att motverka skador. För de som vill testa sina kunskaper erbjuder Judo tävlingsmöjligheter för alla kunskapsnivåer, från klubbnivå, till nationella tävlingar och t o m Olympiska spelen. Det finns olika viktklasser för män och kvinnor, pojkar och flickor.

Judo är mest känd för sina kasttekniker, men innehåller också mycket mattbrottning., med speciella fasthållningar, armlås och halslås. Judo lägger stor vikt på säkerhet, och full fysisk aktivitet för att nå toppkondition.

Alla kan träna Judo, stora som små, män som kvinnor, unga som gamla. Många över sextio njuter av att träna Judo, likaväl som mycket unga pojkar och flickor.
Judo skapade det gradsystem , som nu används i de flesta kampsporter för att visa en persons kunskaper inom sporten. Det finns olika grader för juniorer och seniorer. Graderna identifieras med färgade bälten, och det finns tio avancerade grader för svartbälten.

Lite statistik om Judo
På 30-talet kom judon till Europa och då först till England och Frankrike. 1956 startade Sveriges första judoklubb i Göteborg. 1961 bildades Svenska Judoförbundet och idag har vi över 20.000 utövare i ca 160 klubbar. Av dessa tävlar bara en minoritet. Det stora flertalet tränar judo för att få motion, koppla av och finna gemenskap. Majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år.