Välkommen

Här hittar du information om klubben, om vad vi tränar och vad budo är. Kalmar är en Budoklubb som tränar traditionell Budo. Vi har Aikido, Iaido, Judo, Ju-jutsu och Karate på schemat. Klubben är en av landets äldsta och har funnits sedan 1965.

Börja träna hos oss och lär dig Budo, ett sätt att leva. Hoppas att du hittar det du söker, annars går det bra att skicka e-post till oss på kalmarbudoklubb
@kalmarbudoklubb.com
.

Medlemsregister

Registrera gärna era uppgifter
(nya eller ändrade) till vårt medlemsregister nedan.

Gå in på rätt länk och följ instruktionerna som finns där.
Skicka in, sen är det klart.

Ju-jutsu

Karate

Tävla i Judo

Judo har gjort sig känd som en stor tävlingsport, det brukar vara en av de grenar inom OS som har bland de flesta deltagarländer. Judo kom med i Olymiska spelen 1964, och utövas av miljoner människor över hela världen. Människor utövar Judo för att bli bäst i tävlingar, hålla sig i form, få självförtroende, och många andra skäl.
Som alla idrotter så har Judo strikta regler för tävling, och för att motverka skador. För de som vill testa sina kunskaper erbjuder Judo tävlingsmöjligheter för alla kunskapsnivåer, från klubbnivå, till nationella tävlingar och t o m Olympiska spelen. Det finns olika viktklasser för män och kvinnor, pojkar och flickor.
En match håller på i 3-5 minuter beroende lite grand på åldersgrupp och kön på de tävlande.

Vinst
Man kan vinna en match på 2 olika sätt (nu bortser vi från sådan fall då motståndaren lyckas bli diskad):
– Kast eller golvteknik som ger Ippon (Full poäng) vilket medför att matchen avsluta direkt.
– Matchtiden går fullt ut och man vinner på flest poäng.

Poäng
Det finns 4 olika poäng (och lika många straff),

Poängen är:
– Ippon – Full poäng & slut på matchen
– Waza-ari –
– Yoko –
– Koka –

Bestraffningar är:
– Shido – Ger motåndaren en Koka
– Chui – Ger motåndaren en Yoko
– Keikoku – Ger motåndaren en Waza-ari
– Hanusoko Make – Ger motåndaren en Ippon

Judo har genom åren blivit en modern idrott. I Idag finns drygt fjortontusen utövare i 170 klubbar.
Av dem är mer än hälften ungdomar under 16 år, och över tvåtusen är flickor. Alla landets klubbar har ungdomsverksamhet som leds av licensierade instruktörer.
Den variationsrika judoträningen bidrar på ett lekfullt sätt till barnens och ungdomarnas utveckling, såväl fysiskt som psykiskt. När du tränar judo tränar du upp din kroppsuppfattning, du får bättre balans och koordination, du lär dig att falla, du får bra kondition blir smidigare och starkare. Du tränar både kropp och själ.
Judo som tävlingsidrott är mycket stimulerande, både för ungdomar och vuxna. Det beror på att judoträningen och tävlingarna är spännande och variationsrika. Teknik, snabbhet, kondition och styrka är avgörande faktorer för framgångsrik tävlingsjudo. Judo kan viss del liknas vid brottning, fast med rejäla kläder att hålla i. Judodräkten gör att man kan variera sina grepp och tekniker mer än i