Välkommen

Här hittar du information om klubben, om vad vi tränar och vad budo är. Kalmar är en Budoklubb som tränar traditionell Budo. Vi har Aikido, Iaido, Judo, Ju-jutsu och Karate på schemat. Klubben är en av landets äldsta och har funnits sedan 1965.

Börja träna hos oss och lär dig Budo, ett sätt att leva. Hoppas att du hittar det du söker, annars går det bra att skicka e-post till oss, du hittar kontaktuppgifter här.

Medlemsregister

Registrera gärna era uppgifter
(nya eller ändrade) till vårt medlemsregister nedan.

Gå in på rätt länk och följ instruktionerna som finns där.
Skicka in, sen är det klart.

Aikido

Iaido

Judo

Ju-jutsu

Karate

Karate barnträning

Kodomo – karateträning för barn
Svetten rinner, musklerna värker och huvudet surrar av ”gedan-barai”, ”hai” och ”ichi-ni-san”. Det är barnträning i Kalmar Budoklubb. Barnen tränar lika hårt och tufft som de vuxna – efter barns mått mätt.

Vi har kul!

Man lär sig inte att slåss – vi tränar självförsvar.
Man får inte busa – vi är artiga och disciplinerade.
Man blir inte slö och lat – vi tränar två gånger i veckan.
Det var i augusti 2002 som Kalmar Budoklubb för första gången startade karateträning för barn. Alla barn och ungdomar är välkomna, pojkar som flickor från 9 år till 14 år. Vi siktar på en allmän och bred träning som stimulerar hela kroppens behov av styrka, kondition, balans, koordination och smidighet. Grundtekniker och kata ( form ) är tongivande. Vi tränar också den mentala biten där koncentration och positiva attityder är en viktig del. Att lära sig förstå hur människokroppen fungerar är också viktigt, då vi inser vilken skada våld kan innebära. Allt detta lär vi oss genom att ha roligt och leka fantasifullt och variationsrikt i barngruppen. Barnen tränar 1 h per gång, två gånger i veckan.

Hur vi tränar med ”kidsen”!
En träning börjar med en uppvärmningsdel där vi får igång blodcirkulationen och därigenom minskar risken för skador. Sedan tränar vi kihon (grundtekniker) med blockeringar, slag och sparkar i luften. Man börjar med en teknik åt gången för att sedan öka antalet tekniker ju skickligare man blir.

Sedan tar kumite, sparringdelen över. I kumite tränar man två och två och övar tekniker med träningspartnern. För barn är träningen i kumite väldigt styrd och man talar om vad man ska göra innan man utför det. När man tränat längre blir träningen mer och mer fri, dock hela tiden med kontroll då vi inte tränar för att träffa varandra. Naturligtvis finns det en självförsvarsaspekt i vår träning, den flyter in som en naturlig del under all verksamhet i dojon.

Kata är en fast form av blockeringar, sparkar och slag där man slåss mot tänkta motståndare i ett bestämt rörelsemönster. I princip förekommer alla tekniker från grundformsträningen i kata. I början är teknikerna och serierna enkla för att sedan bli svårare och svårare ju längre man kommer i utvecklingen. Inom barnträningen i karate ligger den stora biten under kata. Träningsformen utvecklar barnens motorik och bygger självkänsla och egenvärde.

Vi har ett graderingssystem i Japan Karate-Do Ryobukai med olika bältesfärger för olika grader, det lägsta är vitt bälte och det högsta är svart. Japan Karate-Do Ryobu-Kai, Sweden har 9 graderingar med ökad svårighetsgrad innan man får gradera till svart bälte. Det brukar ta cirka 6 år av hård träning innan möjlighet ges att gradera till svart bälte.

Barn eller som de kallas på japanska, kodomo, har samma färg på sina bälten som vuxna. Efter fyllda 15 år växlar sedan ungdomarna till vuxengruppen. Kodomo kan gradera till Junior Shodan och Nidan bälten, ( första och andra svarta bältet ). Det kommer att synas på diplomet men svartbältena ser likadana ut som de vuxnas.

En svartbältesgradering tar minst 1 timme och kräver stora fysiska och psykiska krav av individen. Vid gradering på alla nivåer får eleven uppvisa samtliga moment för en graderingskommitté bestående av en eller flera instruktörer som samtliga har svart bälte. Detta borgar för en hög kvalitet på våra elever. Flera duktiga elever som idag tränar i vuxengruppen har börjat sin resa inom karaten i barngruppen.

Framförallt tränar vi för att det är kul!!!