Välkommen

Här hittar du information om klubben, om vad vi tränar och vad budo är. Kalmar är en Budoklubb som tränar traditionell Budo. Vi har Aikido, Iaido, Judo, Ju-jutsu och Karate på schemat. Klubben är en av landets äldsta och har funnits sedan 1965.

Börja träna hos oss och lär dig Budo, ett sätt att leva. Hoppas att du hittar det du söker, annars går det bra att skicka e-post till oss, du hittar kontaktuppgifter här.

Medlemsregister

Registrera gärna era uppgifter
(nya eller ändrade) till vårt medlemsregister nedan.

Gå in på rätt länk och följ instruktionerna som finns där.
Skicka in, sen är det klart.

Aikido

Iaido

Judo

Ju-jutsu

Karate

Tävla i Karate

I Karate-Do tävlar man på olika nivåer upp till VM-nivå. Man tävlar i två moment, kata och kumite. De tävlande bedöms av en domarkommitté som samtliga har licenser för att döma. I kumitedelen får man endast markera slag och sparkar precis som på träningen hemma och man bestraffas enligt ett givet bestraffningssystem om man träffar för hårt. Om man träffat för hårt ett flertal gånger diskvalificeras man. Detta kan hända direkt om träffen är tillräckligt hård.
I katadelen bedöms tekniker och känsla hos individen. För att få en bra kata krävs många års träning. Perfektion når ytterst få, men det är målet för karateutövaren. Man blir aldrig fullärd i Karate-Do, det finns alltid saker att förbättra och detta blir en stor utmaning för utövaren, kanske du blir näste medaljör?

Hur stor är karatesporten i världen?
Karate är idag världens i särklass största kampsport vilket gör tävlingskarate allt mer betydelsefull. Bland alla idrotter i världen intar man en 10-11:e plats räknat i antal utövare. Karate är även en OLYMPISK SPORT, dvs godkänd av IOC, men har ännu inte kommit med i det olympiska programmet. Sverige är en av de ledande nationerna i tävlingssammanhang. Internationella organisationer för alla karatestilar är WKF (World Karate Federation) och EKF (European Karate Federation).

Hur går en tävling till?
De tävlande ställer upp sig på respektive startlinjer, vända mot varandra och bugar. På matchdomarens utrop börjar matchen. När domaren anser att någon fått poäng eller upptäckt något regelbrott, stoppar han matchen med utropet ”yame”. Matchdomaren utdelar därefter poäng eller bestraffningar. Som normal matchtid räknas 2 minuter för damer och 3 min för herrar effektiv tid. Tidtagaren signalerar
med ljudsignal dels 30 sekunder före matchtidens slut och när tiden är helt ute.
Poänggivande teknik är sådan som är godkänd i tävlingssammanhang och som utförs mot bestämda delar av kroppen. Den fysiska kontakten är begränsad. Full poäng kan fås för kontrollerad teknik med fokus någon centimeter framför målet. Utpräglad och kraftig kontakt mot ansiktet resulterar alltid i diskvalificering.

Ippon = 2 poäng: Dubbel poäng kan ges gör teknik som har stil, visar bestämd vilja, har god försvarsberedskap efter utförandet, bra balans samt korrekt avstånd.

Wasa-ari = 1 poäng: En poäng tilldelas teknik som är något mindre korrekt i sitt utför ande men som bedöms vara effektiv.

Hur fungerar domarna i karate eller vem gör vad?
Huvuddomaren: leder matchen och utropar resultat och regelbrott, utdelar poäng, varningar eller bestraffningar. Vid oavgjort resultat har han rätt att förlänga matchen (oftast sudden death). Kantdomarna: De 2-4 kantdomarna assisterar matchdomaren och signalerar med föreskrivna gester: uppnådda poäng, begångna regelbrott eller om de tävlande lämnat tävlingsytan.

Vad bedöms som regelbrott i en tävling?
Följande bedöms som regelbrott:
Teknik som träffar strupen
Överdriven kontakt med attackteknik
Attacker mot underliv, leder samt fotens ovansida
Attacker med öppen hand mot ansiktet
Farliga kast
Tekniker som ej anses kunna kontrolleras helt
Direkta attacker mot armar och ben
Mattflykt
Spela skadad eller överdriva eventuell skada
Ovärdigt uppträdande
Regelbrott kan resultera i tillsägelse, motståndaren får poäng eller man blir diskvalificerad.

Jogai – ”Mattflykt”
Atenai-Yoni – ”Varning”
Mubodi – ”Bristande omtanke om egen säkerhet”
Shikkaku – ”Diskvalificering”
Hur många poäng krävs för att vinna?
Vid matchtidens slut vinner den som har flest poäng. För att vinna före matchtidens slut krävs att man har uppnått 6 poäng, vilket motsvarar 3 st Ippon eller 6 st Wasa-ari, eller att motståndaren blir diskvalificerad.

Wasa-ari – ”Halvpoäng (1 poäng på poängtavlan)”
Ippon – ”Helpoäng (2 poäng på poängtavlan)”
No kachi – ”Vinst”

HUR MAN TÄVLAR I KUMITE
Karate som ursprungligen är en speciell stridsmetod utan vapen, är numera även en form av fysisk och psykisk träning, samtidigt som den är en tävlingsidrott. Matcherna i karate ordnas i form av kumite (sparring). I tävling är vissa tekniker förbjudna. För att undvika skador måste man ha kontroll över slag, stötar, svep och sparkar.

Klädsel
De tävlande måste bära vit karate-gi. För att kunna särskilja de tävlande från varandra bär dessa under matchen rött respektive vitt bälte.

Tävlingsförlopp
De tävlande ställer upp sig på respektive startlinjer, vända mot varandra och bugar. På matchdomarens utrop börjar matchen. När domaren anser att någon fått poäng eller upptäckt något regelbrott, stoppar han matchen med utropet ”yame”. Matchdomaren utdelar därefter poäng eller bestraffningar.

Matchtid
Som normal matchtid räknas 2 minuter för damer och 3 min för herrar effektiv tid. Tidtagaren signalerar med ljudsignal dels 30 sekunder före matchtidens slut och när tiden är helt ute.

Poängräkning
Poänggivande teknik är sådan som är godkänd i tävlingssammanhang och som utförs mot bestämda delar av kroppen. Den fysiska kontakten är begränsad. Full poäng kan fås för kontrollerad teknik med fokus någon centimeter framför målet.

Attackytor
Följande målområde är godkända när man tävlar:

Huvud
Ansikte
Hals (ej strupe)
Mellangärde
Bröst
Rygg
Utpräglad och kraftig kontakt mot ansiktet resulterar alltid i diskvalificering.

Huvuddomaren: leder matchen och utropar resultat och regelbrott, utdelar poäng, varningar eller bestraffningar. Vid oavgjort resultat har han rätt att förlänga matchen (oftast sudden death).

Kantdomarna: De 2-4 kantdomarna assisterar matchdomaren och signalerar med föreskrivna gester: uppnådda poäng, begångna regelbrott eller om de tävlande lämnat tävlingsytan

OLYMPISK SPORT
Karate är idag världens i särklass största kampsport vilket gör tävlingskarate allt mer betydelsefull. Bland alla idrotter i världen intar man en 10-11:e plats räknat i antal utövare. Karate är även en OLYMPISK SPORT, dvs godkänd av IOC, men har ännu inte kommit med i det olympiska programmet. Sverige är en av de ledande nationerna i tävlingssammanhang.

Internationella organisationer för alla karatestilar är WKF (World Karate Federation) och EKF (European Karate Federation).

Inom JKR tävlas det i två grenar: KUMITE = fighting och KATA = obligatoriska rörelseövningar.

I båda disciplinerna tävlas det i lag och individuellt. Det bör observeras att inom Shindo Jinen Ryu Karate-Jutsu, Ryobu-Kai tävlas det ej i viktklasser. Det arrangeras tävlingar up till JKR VM.