Välkommen

Här hittar du information om klubben, om vad vi tränar och vad budo är. Kalmar är en Budoklubb som tränar traditionell Budo. Vi har Aikido, Iaido, Judo, Ju-jutsu och Karate på schemat. Klubben är en av landets äldsta och har funnits sedan 1965.

Börja träna hos oss och lär dig Budo, ett sätt att leva. Hoppas att du hittar det du söker, annars går det bra att skicka e-post till oss, du hittar kontaktuppgifter här.

Medlemsregister

Registrera gärna era uppgifter
(nya eller ändrade) till vårt medlemsregister nedan.

Gå in på rätt länk och följ instruktionerna som finns där.
Skicka in, sen är det klart.

Aikido

Iaido

Judo

Ju-jutsu

Karate

Aikidons historia

 

Den som grundade Aikido var Morihei Ueshiba ( 1883-1969 ) känd som historiens största kampsports utövare. Till och med som en gammal 80 åring kunde han avväpna vem som helst, och hur många attackerare som helst. Han kunde låta sin fiende falla med ett finger. Nästan osynlig som krigare, men han stod för fred. Han hatade krig och att slåss, all form av våld.Hans väg var Aikido som kan översättas till ”Den fredliga Kampkonsten. Morihei kallas av utövarna av Aikido för Osensei som betyder stor lärare. Den fredliga kampkonsten är ett ideal, men utvecklades i verkliga livet. Morihei var i sin ungdom en infanterist i kriget mellan Ryssland och Japan. Han slogs senare mot pirater och banditer under äventyret i Mongoliet, och sedan efter att han lärt sig många olika kampkonster blev han instruktör i Japans Elit-militärskola. UppenbarelsernaMorihei blev omvänd av tre uppenbarelser.Den första inträffade 1925, när han var 42 år gammal. Efter att han besegrat en högt uppsatt svärdsman genom att undvika alla utfall han gjorde ( Morihei var obeväpnad ), gick han in i sin trädgård. Plötsligt skakade jorden. ”Ångor steg upp genom marken och omslöt mig. Jag kände mig som en guld bild, och min kropp kändes lätt som en fjäder. På en och samma gång förstod jag mening med Bushido krigarens väg och dess budskap, dess gudomliga kärlek, en ande som framhäver och föder allt levande.

 Tårar av lycka och glädje rann ner för min kind. Jag såg hela jorden som mitt hem, och solen, månen och stjärnorna som mina vänner. All kontakt med ting försvann” Den andra uppenbarelsen ägde rum i december 1940. ”Klockan två på morgonen då jag utförde en rituell rening, glömde jag alla kampkonsts-tekniker som jag någonsin lärt mig. Alla tekniker som mina lärare hade lärt mig var helt okända för mig. Nu betydde de ingenting för mitt tänkande, instinkt, eller som ett redskap för att kasta eller välta människor.” Den tredje uppenbarelsen hände 1942, under den värsta delen av det andra Världskriget. Morihei hade en uppenbarelse av Fridens Gud. ”Krigarens väg har blivit missförstådd av de som tror att den är till för att döda och krossa andra. De som söker Kamp gör ett stort misstag. Att krossa, skada eller förgöra är det värsta en människa kan göra. Den riktiga Krigarens väg är att förebygga just detta – det är Fridens Konst, styrkan av kärlek och medmänsklighet.” Morihei svor vid sitt land att varje minut av sitt liv ägna åt Fridens Konst och att sprida dess budskap: Aikido – Fridens Konst. Olik författare av gamla tiders klassiker som ”Bushido – Krigarens väg” och ”Fem ringarnas bok”, som säger att krig är oundvikligt, förstod Morihei att fortsatt krig – med andra, vi själva och miljön – kommer att förstöra jorden. ”Världen kommer att alltid att ändra sig, men krig kan eliminera oss bokstavligen. Det vi behöver nu är tekniker av Harmoni. I Fridens Konst krävs inte Krigens Konst”.Morihei lärde ut Fridens Konst med ett kreativt sinne och kroppsdisciplin, som ett sätt att hantera aggression, och som ett sätt att få sitt liv levt utan att vara rädd för något. Kunskap, kärlek och vänskap. Aikido utvecklades med Morihei i Japan, det var meningen att det skulle vara en gåva för mänskligheten. Några har valt och några kommer att välja Aikido som sin väg genom livet. Att kunna använda det i det vardagliga livet. Många fler kommer att bli inspirerade av det universala budskapet av Fridens Konst och dess betydelse för vår värld.