Välkommen

Här hittar du information om klubben, om vad vi tränar och vad budo är. Kalmar är en Budoklubb som tränar traditionell Budo. Vi har Aikido, Iaido, Judo, Ju-jutsu och Karate på schemat. Klubben är en av landets äldsta och har funnits sedan 1965.

Börja träna hos oss och lär dig Budo, ett sätt att leva. Hoppas att du hittar det du söker, annars går det bra att skicka e-post till oss, du hittar kontaktuppgifter här.

Medlemsregister

Registrera gärna era uppgifter
(nya eller ändrade) till vårt medlemsregister nedan.

Gå in på rätt länk och följ instruktionerna som finns där.
Skicka in, sen är det klart.

Aikido

Iaido

Judo

Ju-jutsu

Karate

Hakama

Vad är hakama och vilka bär dem?
En hakama är ett par kjolliknande vida byxor som bärs av vissa aikidokas (m.fl.). Det är en traditionell del av samurajklädnaden. Den vita standardgin inom aikido, som även används i de flesta andra kampsporter som till exempel judo, karate eller ju-jutsu, var ursprungligen underkläder. Att bära dessa kläder är en del av traditionen för de flesta aikidoskolor. Hakaman var ursprungligen menad att skydda ryttarens ben från skavsår, inte helt olikt en cowboys läderbyxor. Läder var dock svårt att få tag på i Japan, så tjockt och slitstarkt tyg användes istället.

Hakamans 7 veck (5 på framsidan, 2 på baksidan) har följande mening:

1. Yuki = Mod, tapperhet
2. Jin = mänsklighet, givmildhet, godhet, tolerans, hjälpsamhet
3. Gi = Rättvisa, rättfärdighet, okränkbarhet
4. Rei = Etikett, hövlighet, artighet
5. Makoto = Ärlighet, äkthet, öppenhet, uppriktighet
6. Chigu = Lojalitet, hängivenhet, trofasthet
7. Meiyo = Ära, heder, anseende, rykte, prestige, värdighet

I många skolor bär endast svartbälten hakama, i andra bär alla det. I vissa börjar kvinnorna bära hakama tidigare än män på grund av anständigheten (kom ihåg att gin från början endast var underkläder). I Sverige är det normalt att man börjar använda hakama halvvägs till svart bälte.

Osensei var rätt bestämd över att alla skulle bära hakama. Han kom från en kultur där det fortfarande tillhörde standard klädseln. Om detta finns många historier där elever fått ordentliga avhyvlingar för att inte ha varit ordentligt klädda.