Välkommen

Här hittar du information om klubben, om vad vi tränar och vad budo är. Kalmar är en Budoklubb som tränar traditionell Budo. Vi har Aikido, Iaido, Judo, Ju-jutsu och Karate på schemat. Klubben är en av landets äldsta och har funnits sedan 1965.

Börja träna hos oss och lär dig Budo, ett sätt att leva. Hoppas att du hittar det du söker, annars går det bra att skicka e-post till oss, du hittar kontaktuppgifter här.

Medlemsregister

Registrera gärna era uppgifter
(nya eller ändrade) till vårt medlemsregister nedan.

Gå in på rätt länk och följ instruktionerna som finns där.
Skicka in, sen är det klart.

Aikido

Iaido

Judo

Ju-jutsu

Karate

Hur tränar man Aikido?

Grund innebär i det här sammanhanget att något görs i en förutbestämd form.
Aikido tränas oftast i form av att en tränande utför en förutbestämd attackform mot en annan tränande. Attacken kan t.ex. vara ett slag, en spark eller ett grepp. Attacken är i sig inte Aikido utan är tekniker som får lånas från andra kampkonster. Den som blir attackerad är den som utför en aikidoteknik. I grundform är det även förutbestämt vilken aikidoteknik som används.
Den som utför anfallet är inte en motståndare. Det är en träningspartner som hjälper sin partner att utveckla sin Aikido genom att utföra en bra attack. Den som utför en svag attack och sedan ”slänger sig själv” är inte en bra träningspartner. Det hjälper inte partnern att utvecklas. Inte heller den som alltid till varje pris vill undvika att bli kastad är en bra träningspartner. Vid träning är det viktigt att kunna anpassa sig efter partnerns förmåga. Med den inställningen kan alla träna tillsammans och ha ett gott utbyte.
En annan och mer avancerad träningsform är fria tekniker, även kallat jiyu waza. Vid denna träningsform är en eller flera tränande i rollen som anfallare och en i rollen den som utför aikidotekniker. I jiyu waza får den eller de som anfaller använda valfria angrep och den som utför aikidotekniker använda valfria tekniker.
Mellan grund och jiyu waza finns det olika former av träning där de tränande i sina olika roller kan ges olika grader av frihet. 
Ett träningspass inleds och avslutas vanligtvis med en kort meditation och en hälsningscermoni. Efter en uppvärmning för att motverka risken för skador följer den egentliga träningen som vanligtvis består i att tränaren visar en teknik som eleverna därefter får genomföra.

Dräkten, Gi
När man börjar träna så använder man en vanlig Judo, eller Karatedräkt, så kallad Gi. Men man behöver inte skaffa en Gi innan man bestämt sig för att Aikido är nåt man vill fortsätta med, så i början går det bra med T-shirt och joggingbyxor. När man senare kommer upp i graderna så får man lov att bära ett slags vida byxor, en Hakama, som är ett traditionellt japanskt klädesplagg.

Vapen
I Aikido använder man sig ibland av vapen. Man lär sig avväpna den som attackerar. De vapen som i huvudsak är involverade är Tanto, Bokken och Jo.

Tanto 
Tanto är kniv. I dagens samhälle händer det mycket våld med knivar så det kan vara nyttigt att lära sig avväpna någon som har en kniv. Under träning används en kniv av trä eller gummi för att göra det säkrare.

Bokken 
Bokken eller även kallad Bokuto. Det är en trä attrapp av ett svärd. I dag är det inte så stor risk att man råkar ut för att bli attackerad av ett svärd. Svärdet används i stället som ett hjälpmedel att lära sig rörelserna. Bokken är oftast gjord av ett massivt material som t ex ek för att göra det tyngre så att det känns som ett svärd.

Jo 
Jo är en trästav som är 128 cm lång. Jo användes innan för att försvara sig mot Katana, det riktiga svärdet. Det händer ibland att man gör teknikerna med Jo och Bokken för att lära sig rörelserna i teknikerna.

DOJO REGLER

· Du ska alltid buga när du går in eller ut ur dojon. Du ska även hälsa på din träningskompis före och efter träning.

· Lämna aldrig dojon utan att meddela instruktören om orsaken.

· Du ska alltid vara koncentrerad på vad instruktören säger och visar.

· Du ska träna det instruktören visar.

· Du ska inte göra motstånd när din träningskompis ska öva in en teknik. Du ska hjälpa till att träna in tekniken så bra som möjligt.

· Du ska respektera din träningskompis signal om han/hon ger upp. släpp omedelbart greppet, så ingen skadar sig.

· Dina finger och tånaglar ska vara kortklippta och rena. Du ska även ha en ren och hel träningsdräkt, samt vara ren själv (skölj gärna av fötterna i duschen innan du går in i dojon).

· Du ska inte vara överlägsen mot din träningskompis om du är skickligare än honom/henne, hjälp honom/henne istället.

· Du ska aldrig prova någon svår teknik på någon som är mindre skicklig än du själv, och gör ingen teknik som du inte behärskar. På detta sätt undviks skador.

· Du ska aldrig lära ut eller demonstrera budo på annan plats än i dojon, och det ska ske under ordnade former med ansvarig instruktör.

ALLMÄNNA REGLER

· Tofflor 
Skor skall tas av vid ingången till lokalen. Du skall alltid ha tofflor på dig i lokalen (omklädningsrum, toan, klubbrum o.s.v.), förutom på träningsmattan där du skall vara barfota.

· Klädsel
Alla som är graderade skall bära en hel vit GI. All ev. övrig klädsel när man bär GI skall vara vit (T-shirt, pannband o.s.v.). Endast klubbens märke, Svenska Ju-jutsuns stilmärke, och ev. judo-, ju-jutsu landslags- och eliteinstruktörsmärke får bäras på GI. Tjejer skall bära T-shirt eller liknande under GI. Träningsdräkten skall bäras korrekt. Det är förbjudet att ha bar överkropp. Bär inga smycken under träningen. Det kan skada dig själv eller dina träningskamrater. Ej löstagbara öringar m.m. skall tejpas

· Övrigt 
Ta alltid med dig dina värdesaker in i dojon. Lämna inte kvar dem i omklädningsrummet. Det är förbjudet att snusa och röka inom hela lokalen. Tuggummi är inte tillåtet under träning. Alkohol får ej förtäras i klubblokalen. Ingen dryck eller mat får tas in på mattan.

· Träningsregler
De som deltager i träningen måste ha betalt sina medlems- och träningsavgifter.

· Kom i god tid till träningen. Vid försenad ankomst invänta instruktörens klarsignal till att delta i träningen. Hälsa (buga) alltid när du går på eller lämnar mattan. Hälsa även mot din träningspartner vid träningens början (hajime) och slut (yame). Börjar aldrig träna förrän du har hört instruktören säger ”hajime” och du har hälsat mot din träningskamrat, så att ingen blir skadad. Det är mycket viktigt att sluta omedelbart när du hör instruktören säger ”yame”, en farligt situation kan ha uppstått.

· Gå aldrig av mattan under pågående träning utan att först ha sagt anledningen till instruktören. Ligg inte på mattan eller luta dig mot väggarna i dojon. Använd inte svordomar. Vapen (gummiknivar, påk o.s.v.) ska behandlas med respekt. Lek inte med vapen eller kasta dem. Var uppmärksam på det instruktören visar och säger.

· Du ska aldrig träna om du är sjuk eller skadad.