Välkommen

Här hittar du information om klubben, om vad vi tränar och vad budo är. Kalmar är en Budoklubb som tränar traditionell Budo. Vi har Aikido, Iaido, Judo, Ju-jutsu och Karate på schemat. Klubben är en av landets äldsta och har funnits sedan 1965.

Börja träna hos oss och lär dig Budo, ett sätt att leva. Hoppas att du hittar det du söker, annars går det bra att skicka e-post till oss, du hittar kontaktuppgifter här.

Medlemsregister

Registrera gärna era uppgifter
(nya eller ändrade) till vårt medlemsregister nedan.

Gå in på rätt länk och följ instruktionerna som finns där.
Skicka in, sen är det klart.

Aikido

Iaido

Judo

Ju-jutsu

Karate

Allmänt om Ju-jutsu

Information till dig som är ny
I Kalmar Budoklubb tränar vi stilen Ju-jutsu Kai, den mest spridda formen av självförsvar i landet. Ju-jutsu är i grunden självförsvar, men det finns förstås fler anledningar till varför så många tycker att det är roligt att träna. Det är allsidig träning för hela kroppen som ger motion, smidighet och bättre koordinationsförmåga. Det är en kampsport som kan vara ganska tuff för dem som hållit på länge, med möjlighet till tävling för de som vill.

Ju-jutsu är en individuell idrott som tränas i grupp. Utövaren utvecklas i sin egen takt, efter sina egna förutsättningar, vilket också gör att de flesta kan vara med och träna oavsett tidigare erfarenheter. Hur stor man är eller vilket kön man tillhör spelar ingen roll. Hos oss kan alla träna tillsammans. Åldrarna på dem som tränar varierar också, i vår klubb just nu från cirka 6 till 55. Barn/ungdom och vuxna tränar dock i olika grupper.

Ju-jutsu kommer från Japan. Det innebär att vi följer en del av de traditioner som kommer därifrån, såsom vissa hälsningsceremonier, viss disciplin under träningen m m. Det är dock en del som hör till, och uppskattas inte minst av många föräldrar då barnen får lära sig tidigt vad som är OK och inte. I sammanhanget kan också sägas att vi inte lär barnen att slåss. Vi verkar mot våld och har antagit en policy som finns att läsa på annan plats på hemsidan.

Andelen tjejer varierar lite från termin till termin och mellan de olika grupperna. Men självförsvar är intressant, och styrka är inte något som krävs för att lyckas med våra tekniker, så många tjejer tränar Ju-jutsu. I landet är det runt en tredjedel av alla utövare. Flera av våra kvinnliga instruktörer är graderade till svart bälte.

Det går utmärkt att komma ner till träningen utan träningskompis. Man lär snabbt känna de andra i gruppen, och vi tycker det är bra att man tränar med olika personer. Våra träningar är öppna, så det går också att komma förbi och titta på träningen. De första passen är gratis s k ”Prova på”. Inom någon månad vill vi dock att man betalar terminsavgiften.

Första terminen går det bra att träna i en t-shirt och ett par oömma långbyxor. Vi är barfota på mattan, men det är bra att ha tofflor mellan omklädningsrum och mattkanten. Efter en tid går det bra att beställa en träningsdräkt via klubben. Så småningom kan det också bli utgifter för gradering (endast avgift för vuxna), bälten, träningsläger, och kanske en bok med alla våra graderingstekniker.

Kalmar Budoklubb är anslutna till Svenska Ju-jutsuförbundet (SJJF) varifrån våra instruktörer också har fått sina instruktörs- och graderingslicenser. SJJF är stilorganisation för Ju-jutsu Kai, och har cirka 5.000 medlemmar i över 70 klubbar över hela landet. Vi är också med i Svenska Budo- och Kampsportsförbundet, vilket gör att vi tillhör den svenska idrottsrörelsen, samt att alla medlemmar är försäkrade.

Kom med i vårt glada gäng du också, det kostar inget att testa!