Välkommen

Här hittar du information om klubben, om vad vi tränar och vad budo är. Kalmar är en Budoklubb som tränar traditionell Budo. Vi har Aikido, Iaido, Judo, Ju-jutsu och Karate på schemat. Klubben är en av landets äldsta och har funnits sedan 1965.

Börja träna hos oss och lär dig Budo, ett sätt att leva. Hoppas att du hittar det du söker, annars går det bra att skicka e-post till oss, du hittar kontaktuppgifter här.

Medlemsregister

Registrera gärna era uppgifter
(nya eller ändrade) till vårt medlemsregister nedan.

Gå in på rätt länk och följ instruktionerna som finns där.
Skicka in, sen är det klart.

Aikido

Iaido

Judo

Ju-jutsu

Karate

Hur tränar man Karate?

HUR TRÄNAR MAN?
De första träningspassen kan man använda vanliga gymnastikkläder (men lämna skorna hemma). Ett träningspass varar 1 – 1,5 timme. Passet börjar med uppvärmningsövningar som övergår i stretching. Därefter övergår man till teknikträning. Träningspasset brukar avslutas med styrketräning och stretching. När utövaren är ny är teknikerna enkla men svårighetsgraden ökar allteftersom kunskaperna ökar. Hur fort detta går varierar beroende på de personliga förutsättningarna hos den enskilde utövaren. Vid hård och regelbunden träning är det möjligt att efter fem år få prova till det svarta bältet. Men först måste utövaren ha erhållit de lägre graderna. I ordningen: gult, orange, grönt, blått, lilla, rött, brunt, brunt, brunt.

VEM KAN TRÄNA?
För att börja träna karate spelar varken din ålder eller kön någon roll. Det finns heller inga krav på att man ska vara bra i gymnastik eller övrig idrott. Träningen anpassas efter var och ens förutsättningar. Det finns ett stort antal skäl att träna karate. Det enklaste är kanske bara en önskan om lite motion och att få träna upp lite styrka och rörlighet. På köpet får utövaren ett självförsvar och en inblick i en gammal konstart som bara erbjuder mer och mer.

VARFÖR TRÄNA KARATE ?
De flesta karateutövare har sitt eget svar på varför just de tränar karate. För somliga är karate en konst där den egna förmågan testas och stärks, för andra är karate en bra motionsform, några ser karate som en tävlingssport eller så tränar de karate för att lära sig själförsvar. För en del blir karaten t.o.m. ett sätt att leva efter några års träning.

KAN ALLA TRÄNA KARATE?
Javisst kan alla träna karate. Karateträning passar alla, gammal som ung, killar och tjejer.

VAD FÅR DU OM DU BÖRJAR TRÄNA HOS OSS?
• Du får ökad smidighet, bättre kondition, koordination och du blir även bättre på att koncentrera dig.
• Du blir starkare både fysiskt och psykiskt
• Du får bättre självförtroende
• Du får nya vänner och så blir du förstås en del av den goda gemenskapen vi har i klubben.

HUR OCH VAD TRÄNAR VI?
Vi tränar en stil som heter Shindo Jinen Ryu karate-Jutsu.

Träningen är uppdelad i fyra träningsdiscipliner:
Kihon = träning av grundtekniker.
Kumite = fight
Kata = form, ett förutbestämt rörelsemönster med blockeringar, slag och sparkar.
Kobudo = vapenträning
För mer ingående beskrivning; klicka på respektive ämne.
Kihon, kumite och kata är de tre element som testas på en gradering. Kobudo ingår även till de högre graderingarna brunt och svart. Läs mer under rubriken Gradering.

DOJO REGLER

· Du ska alltid buga när du går in eller ut ur dojon. Du ska även hälsa på din träningskompis före och efter träning.

· Lämna aldrig dojon utan att meddela instruktören om orsaken.

· Du ska alltid vara koncentrerad på vad instruktören säger och visar.

· Du ska träna det instruktören visar.

· Du ska inte göra motstånd när din träningskompis ska öva in en teknik. Du ska hjälpa till att träna in tekniken så bra som möjligt.

· Du ska respektera din träningskompis signal om han/hon ger upp. släpp omedelbart greppet, så ingen skadar sig.

· Dina finger och tånaglar ska vara kortklippta och rena. Du ska även ha en ren och hel träningsdräkt, samt vara ren själv (skölj gärna av fötterna i duschen innan du går in i dojon).

· Du ska inte vara överlägsen mot din träningskompis om du är skickligare än honom/henne, hjälp honom/henne istället.

· Du ska aldrig prova någon svår teknik på någon som är mindre skicklig än du själv, och gör ingen teknik som du inte behärskar. På detta sätt undviks skador.

· Du ska aldrig lära ut eller demonstrera budo på annan plats än i dojon, och det ska ske under ordnade former med ansvarig instruktör.

ALLMÄNNA REGLER

· Tofflor
Skor skall tas av vid ingången till lokalen. Du skall alltid ha tofflor på dig i lokalen (omklädningsrum, toan, klubbrum o.s.v.), förutom på träningsmattan där du skall vara barfota.

· Klädsel
Alla som är graderade skall bära en hel vit GI. All ev. övrig klädsel när man bär GI skall vara vit (T-shirt, pannband o.s.v.). Endast klubbens märke får bäras på GI. Träningsdräkten skall bäras korrekt. Det är förbjudet att ha bar överkropp. Bär inga smycken under träningen. Det kan skada dig själv eller dina träningskamrater. Ej löstagbara öringar m.m. skall tejpas

· Övrigt
Ta alltid med dig dina värdesaker in i dojon. Lämna inte kvar dem i omklädningsrummet. Det är förbjudet att snusa och röka inom hela lokalen. Tuggummi är inte tillåtet under träning. Alkohol får ej förtäras i klubblokalen. Ingen dryck eller mat får tas in på mattan.

· Träningsregler
De som deltager i träningen måste ha betalt sina medlems- och träningsavgifter.

· Kom i god tid till träningen. Vid försenad ankomst invänta instruktörens klarsignal till att delta i träningen. Hälsa (buga) alltid när du går på eller lämnar mattan. Hälsa även mot din träningspartner vid träningens början (hajime) och slut (yame). Börjar aldrig träna förrän du har hört instruktören säger ”hajime” och du har hälsat mot din träningskamrat, så att ingen blir skadad. Det är mycket viktigt att sluta omedelbart när du hör instruktören säger ”yame”, en farligt situation kan ha uppstått.

· Gå aldrig av mattan under pågående träning utan att först ha sagt anledningen till instruktören. Ligg inte på mattan eller luta dig mot väggarna i dojon. Använd inte svordomar. Vapen (gummiknivar, påk o.s.v.) ska behandlas med respekt. Lek inte med vapen eller kasta dem. Var uppmärksam på det instruktören visar och säger.

· Du ska aldrig träna om du är sjuk eller skadad.