Välkommen

Här hittar du information om klubben, om vad vi tränar och vad budo är. Kalmar är en Budoklubb som tränar traditionell Budo. Vi har Aikido, Iaido, Judo, Ju-jutsu och Karate på schemat. Klubben är en av landets äldsta och har funnits sedan 1965.

Börja träna hos oss och lär dig Budo, ett sätt att leva. Hoppas att du hittar det du söker, annars går det bra att skicka e-post till oss, du hittar kontaktuppgifter här.

Medlemsregister

Registrera gärna era uppgifter
(nya eller ändrade) till vårt medlemsregister nedan.

Gå in på rätt länk och följ instruktionerna som finns där.
Skicka in, sen är det klart.

Aikido

Iaido

Judo

Ju-jutsu

Karate

Karatens historia

Det går att skriva en bok om karatens historia och utveckling, och om framstående sensei’s och andra sakkunniga inte är överens kan inte jag ha helt rätt. Detta är dock ett försöka att förklara karatens historia för våra nya medlemmar.

Karatens historia börjar i Kina under 500-talet då den indiske munken Bodhidharma ditvandrat för att sprida den buddistiska läran. Bodhidharma är även känd på japanska under Daruma Taishi eller bara Daruma och på kinesiska som munken Ta Mo. Bodhidharma som tillhörde det indiska krigarkastet lärde troligen sig vájramushti, ett indiskt kampsystem, redan under barndomen. Detta kampsystem byggde på knytnävsslag ett annat system kallat kalaripayat med sparkar i stället för slag. Bodhidharma kom till ett kloster, Shaolin-szu. Där började han undervisa munkarna i mahayana-buddismen. Undervisningen grundade sig på meditationen eller kontemplationen som kallas dyana på sanskrit, mer känt som zen som är den japanska termen (Ch´an på kinesiska). Problemet var att munkarna somnade under meditationen. För att förhindra detta började Bodhidharma lära ut praktiska övningar jämte den mentala undervisningen. Dessa övningar kallas på kinesiska ”Shih pa lo han sho”, som betyder de arton händerna av Lo-Han som tros ha varit tempelväktare vid Shaolin klostret. –Det är denna övning tillsammans med övningar som Bodhidharma tagit från vájramushti som blev till det kampsystem som vi bäst känner till som Kung-Fu (jap.= Kempo). — De ursprungliga övningarna gick ut på att träna den inre vitala nervenergin, Chi på kinesiska och Ki på japanska. För att inte falla i sömn under meditationen fick munkarna senare lära sig muskel- och andningskontroll. De nya kunskaperna som ledde till en otrolig förmåga att kontrollera den egna kroppen hade munkarna mycket nytta av då de nu kunde försvara sig mot rövare.

Efter Bodhidharmas död skingrades hans elever och kampkonsten föll i glömska, den gick nästan förlorad om inte en ung buddistmunk Chueh Yaun 700 år senare kom i kontakt med den nu nästan bortglömda kampkonsten. Denne munk beslutade att ägna hela sitt liv att fullända sig själv inom konsten, som han vidareutvecklade till 72 tekniker. Chueh Yaun färdades geonm hela Kina för att hitta andra mästare i Kung-Fu. Tillsammans med två andra tempelboxare, Li-Shao och Pai Yu-Feng ”återvände” de till Shaolin där de tre mästarna utvecklade ett system som innehöll 170 olika tekniker. Dessa 170 teknikerna sammanfattades i fem olika rörelsmönster. Varje rörelsemönter skulle utveckla en speciell egenskap hos utövaren. Dessa övningarna som fick namnen; draken, tigern, leoparden, ormen och tranan. De är ursprunget till dagens Kata inom Karate.

Utvecklingen på Okinawa
Kung-Fu fortsatte att utvecklas i Kina. Men var det inte karate jag skulle berätta om? Jo, karate vidareutvecklas på ön Okinawa som kom i kontakt med Kung-Fu redan under T´ang dynastin(618-906). Då spreds sig sannolikt ett Kung-Fu liknande kampsystem till Okinawa men historiker tror att invånarna på Okinawa redan hade ett kampsystem som kallades Tode. Dessa två system kom senare att kombinerades. I och med den allt närmare sammarbete mellan Okinawa och Kina kom de kinesiska vapenlösa kampteknikerna att få ett allt starkare fotfäste. Det japanska inflytandet på ön började först år 1609 då Okinawa ockuperades. För att lättare hålla kontroll på invånarna förbjöds dessa att äga vapen. Därför kom kampkonsterna att tränas i hemlighet i århundraden i kampen mot de japanska inkräktarna genom att kombinera de två systemen till ett effektivt kampsystem enades man om att byta namn till Te som betydde hand och var en förkortning av Tode. Te lade man sedan till namnet på de tre karate-skolorna höll till. Detta blev då Shurite, Nahate och Tomarite. Eftersom träningen fortfarande var förbjuden och kontakten med Kung-Fu mästare från Kina, bildades nu de första olika karatestilarna. Karate betydde på den här tiden, Kinesisk Hand.


Funakoshi Sensei & Konishi Sensei

Funakoshi Sensei & Konishi Sensei
Nu vet förhoppningsvis alla att karate ”kommer” från Japan, åtminstående räknas karate som en japansk kampkonst(Budo). Karaten spred sig till de japanska huvudöarna tack vare att Gichin Funakoshi(1868-1957) som tränat under två av Okinawas största mästare, Yasutsune Azato och Anko Itosu. Funakoshi hade redan som elvaåring blivit antagen som elev till Azato. 1921 deltog Gichin Funakoshi i en stor uppvisning av de traditionella budo-konsterna vid Keio Universitetet i Tokyo. Karate var vid den här tiden fortfarande okänd i Japan. Funakoshis uppvisning väckte ett stort intresse och han blev ombedd att stanna och undervisa i karate. Vilket han också gjorde. Funakoshis karate var en blandning av Nahate som han lärt sig av Azato och Shurite som Itosu lärde honom. Funakoshi Sensei frågade Konishi Sensei om han kunde få instruera Karate i hans dojo. Konishi Sensei som vid denna tid endast instruerade Ju-jutsu och Kendo var intresserad av karate och sa ja. Detta var vid denna tid något som man aldrig hade hört talas om. Det kunde ses som en ren utmaning mot själva dojon. Konishi Sensei´s dojo kallas Ryubu-Kan vilket betyder ” The House of Martial Arts Exelence ”, eller ” dojo´n där man tränar med ett öppet sinne ” förklarar lite varför han sa ja. Konishi Sensei trodde starkt på att ingen enda instruktör hade alla svaren och för sin budoutväckling var man tvungen att träna med ett öppet sinne. Konishi Sensei blev Funakoshi Sensei´s elev. Karaten har sedan utvecklats till vad den är idag. En internationell idrott som man tävlar och utövar världen över.

 

Yamazaki Sensei 
Japan Karate-do Ryubo Kai

 

Konishi Sensei
Japan Karate-do Ryubo Kai 

Europa & Sverige

Med bl.a. amerikanska soldater spreds sig karaten över resten av världen. Till Sverige kom karaten på 60-talet. Vill du läsa mer om karate i Sverige läs Roy Andessons Karate-do Nyumon, du kan säkert få tag på den på biblioteket annars kan du köpa den på SBI i Malmö. Det finns även massor med sidor på Internet årtalen och en del annan fakta varierar men det gör bara det hela mer intressant.